Tradisjoner, nasjonaldagen og bunadsølv.

Nå er dagen over og vi har alle feiret og ropt hurra.

Vi har fått se Norge fra sin beste side(i alle fall vi på øst og sør-landet), vi har sett bunader fra nærområdet og andre fra steder i vårt langstrakte land.
Og det er i grunnen bunaden jeg har lyst å skrive om. For jeg jobber med det. Ikke selve bunaden altså, men bunadsølvet. Det er nemlig det som er jobben min. Så i dag har jeg fått meldinger i fleng fra familie som spør: “Hun som er på tv nå hvilken bunad har hun”??
Og jeg legger merke til hvordan sølvet ser ut, og hvordan det er plassert. Og jeg rister på hodet. For når jeg veileder folk gjennom jungelen av bunadsølv så er det ikke for å snakke sølvet frem, men å fortelle historien bak det. For bunadsølv, er ikke bare bunadsølv. Det ligger en historie bak. Bunaden var et hverdagsplagg, og skjorten ble holdt sammen i halsen av en halsring/krusering/halsknapp. Resten av sølvet ble brukt til feiring, sammenkomster eller kirke.

Videre er sølvet symbolsk. Jo mer du hadde, jo rikere var du.
Men det har mer symbolikk enn det, for bunadsølv er opprinnelig ifra en tid hvor ikke alle kunne lese og skrive. Så det forskjellige bunadsølvet kunne vise hvilken status du hadde, og mye av sølvet viser til religion.

Trykker du på linkene så vil du kunne se bilde av de forskjellige søljene jeg snakker om(har litt begrenset med plass her så jeg gjorde det slik. Alle bildene har google funnet frem for meg)

For eksempel: Skålsøljer. Det var gjerne en festegave(forlovelses gave fra gutten til jenta) og jo flere skåler det var på den jo mer satte gutten pris på jomfrua si.
Hjertesøljer blir også kalt jomfru sølje, Maria sølje eller kronsølje -alle disse navnene blir tilknyttet jomfru Maria; altså en kristen symbolikk.
Bolesøljen viser til enda mer kristen tro. for når du teller bolene på bolesøljen vil du få tallet 12 og det henviser til de 12 apostler og midten(midtbolen) representerer Jesus.
Slangesøljen går enda lenger tilbake, for der viser den til midtgardsormen som biter seg selv i halen. Altså norrøn-mytologi..
Mye av dagens sølv er forholdsvis nytt og har ikke noe budskap i utformingen, der kan vi nevne Nordland, dette er fordi at det fantes ikke gullsmeder eller sølvsmeder lenger nord en Trondheim(hvert fall lovlig sett) så det sølvet er rett og slett “designet” til dagens bunad med blomstermotiv.

Når det kommer til bunadsølvets mulighet til å fortelle hvilken status kvinnen hadde kan jeg nevne blant annet nevne alle Telemarks bunadene, og flere vestlands bunader.
Slangesøljen var nemlig en jente-søljen, mens bolesøljen fikk hun når hun giftet seg, altså så ble jentesøljen(slangesøljen) flyttet et hakk ned og bolesøljen(konesølja) fikk hovedplassen(midten). I dag bruker folk flest de som tripp-trapp-tresko(minst-større-størst). Og jeg skal ærlig innrømme at det irriterer meg litt, det finnes ikke noe bunads-politi(ikke annet enn deg og meg som har våre meninger). Men jeg ser alltid historisk på bunaden når jeg ser bunader, så for meg så blir det riv ruskende galt å sette bolesøljen nederst når du først har en bolesølje, men det er ingen som kan nekte noen det. Bildeekspel
Stølebelte var også et skille mellom gift og ugift. Stølebelter(det som ofte kalles sølvbelte) var egentlig kun gifte som hadde. Det ble kalt konebelte. Folk hadde tross alt ikke facebook eller dating nettsider på den tiden. Det var rett og slett en måte å vise om en var singel eller ikke.

Dette er noe mange ikke vet. Denne kunnskapen har blitt borte gjennom generasjonene, dessverre. På jobb kaller vi dette “søljenes glemte språk”. For det er i grunnen det, det nettopp er. Det er et utdødd språk. Jeg prøver så godt jeg kan å formidle dette språket videre men folk flest er mer opptatt av selve bunaden og ikke sølvet.
Bunad er håndarbeid, men det er sølvet også. Det er et eget fag i seg selv, selv om sølvet er støpt, så vi det ikke si at det ikke er rørt av menneskehender. Innimellom har jeg møtt på mennesker som nærmest tror at sølv blir helt inn i en maskin og at en fiks ferdig sølje kommer ut igjen, men nei det er ikke slik det foregår. Hver sølje består av flere deler, som må settes sammen nettopp; for hånd. Håndlaget vil si at hver enkelt del er laget for hånd, det tar tid, uansett hvor god du er og det er arbeidstiden du betaler for når du kjøper håndlaget(for det kan fort ta langt over 50 timer å lage en håndlaget sølje).

Så nå som dagen er over så sitter vi igjen med gode minner, vi er gjerne mette og vi har hatt det koselig med familie eller venner. Nå begynner de fleste å få av seg bunad skoene og selve bunaden. Nå er det på tide å pakke ned både bunad og bunadsølv. Hvordan bunaden skal pakkes vet dere nok selv best, men det er mulig at jeg kan gi noen tips og råd i forhold til sølvet. Først og fremst gå over sølvet nå, se om det er noen deler som er borte har du mistet en skål eller et heng? i så fall ta med søljen til gullsmeden nå for å få den fikset, for 2 dager før du neste gang du skal bruke den er det ikke sikkert at gullsmeden har den delen eller rekker å reparere den før du skal bruke den. Om alle deler er på plass så pakker du det i plast(aller helst en ziplock pose), for sølvet skal ligge et luft-tett sted. En søljepose er det absolutt beste, men ziplock poser er en god nr. 2.  Den tingen jeg vil si at er et absolutt fy-fy; er å pakke sølvet inn i plast og siden sette en GUMMI-STRIKK rundt, det er FY-FY. I strikken er det stoffer som trekker gjennom plasten og etterlater en stripe over sølvet, denne stripen er veldig vanskelig å få vekk, det er en dyr reparasjon(dette gjelder alt sølv også sølvbestikk).

Ja, jeg vet at innlegget er langt, men bunad og bunadsølv og dens historie er noe jeg brenner for. Det mest ironiske er at jeg opprinnelig kommer ifra Island, så bunaden min er islandsk(dens islandske navn er upphlutur(men den er så kald at den kun kan brukes innendørs eller fra juni til august utendørs). Men i dag er jeg norsk. Mitt land er Norge. Så en norsk bunad står på planen. Jeg er tospråklig, jeg har teknisk sett en dobbel nasjonalitet, men jeg føler meg som en nordmann, jeg er norsk. Jeg tilhører Norge.

Gratulerer med dagen folkens og ta vare på tradisjoner, bunaden og bunadsølvet!

7
 
 
 
 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

12 Responses to Tradisjoner, nasjonaldagen og bunadsølv.

 1. naturglede naturglede says:

  Dette var kjempeinteressant. Ante ikke at det var sånn med for eksempel sølvbeltet! Flott, humoristiskt og informativt skrevet. Skulle bare ønske du hadde bildeeksempler på alle de derre søljene. Jeg har ikke bunad, – enda???? Men jeg har sydd meg en festdrakt selv og bruker en nål jeg kjøpte på et marked. Den er som en rund vikingbåt med runeskrift og jeg liker den godt. Aner ikke hvor den kommer fra, hva runene betyr eller verdien av den, men den er av tinn. Morsomt når nåler har en historie. Skulle tro at de som jobber med bunader, skulle være interessert i å legge ved informasjon til hver bunad om reglene. Om folk vil følge det, er jo oppe til enhver, men dette var artig! Ha en fin søndag!

  • avatar dogglas says:

   Jeg har lenge brygga på dette innlegget, for det er en kunnskap som i grunnen er tapt for hvermannsen i gata. Stort sett vet heller ikke de som syr bunaden dette(jeg har til gode å møte en skredder/bunadsyerske som vet dette).
   Til festdrakter er det i grunn fritt frem for sølje-bruk for festdrakter er jo av nyere dato og har dermed ikke den historikken. Så det du liker er det bare å bruke:)
   Jeg er svak for gamle tradisjoner og historikk, så dette faller mitt hjerte nært. Så hvis jeg kan bidra med å holde dette språket i live så gjør jeg gjerne det :)
   Nå er det bildeeksempler :)

 2. naturglede naturglede says:

  Tusen takk for bilder, da ble det lettere å forstå for meg som ikke kan noe med dette i det hele tatt. Du har fått tommel også i stad, og jeg mener at dette er interssant for alle som bærer en bunad, så kom igjen og informer husfliden for eksempel. Eller send det til magasinet Bunad, de må da være interessert i dette? :)

  • avatar dogglas says:

   Det er sant at det er litt greiere å forstå dette med bilde-eksempler :)
   Tusen takk for tommel 😀
   Dette er absolutt interessant for de som har bunad, bare så synd at det ikke er flere som formidler kunnskapen. Det er dessverre så at det er få som vet dette. Husfliden vet veldig godt hvem vi er, og bladet bunad har vi regelmessig kontakt med. Jeg jobber i Norges største nettbutikk for bunadsølv, og alt dette står på siden våre. Hittil har ingen vært særlig interessert i dette, ikke annet enn en og annen kunde som har kommet til butikken for å se på sølvet. Jeg har fått kommentar om at jeg egentlig burde ha vært historiker.. 😉

 3. avatar Jorunn says:

  Det er synd hvis våre tradisjoner med søljer går tapt, men så lenge vi har sånne som deg så er det håp :-) fortsett å spre kunnskapen din dogglas, det er mange av oss som setter utrolig pris på det :-)

  1

  • avatar dogglas says:

   Det er absolutt synd at denne kunnskapen har blitt borte fra folk flest.
   Jeg sprer denne kunnskapen så ofte jeg kan, men i innlegget her har jeg bare såvidt skrapt i overflaten.. For det er så MYE mer 😀
   Telemarks sølvet har nok aller mest symbolikk. For der er det mange valgmuligheter.. :) Selv herre-søljene har en symbolikk.. 😉

   • naturglede naturglede says:

    Nå skal jeg gå inn på nettsiden og se!!! Gøy!!!! :)

    • avatar dogglas says:

     Det er det bare å gjøre:) der har vi tatt for oss det som har den spesifikke symbolikken uten å gjøre det kjedelig.. For det kan blitt for mye info også innimellom, vi vil jo gjerne at folk skal ha en mulighet til å huske dette også 😉

 4. Effjusikay Effjusikay says:

  Jeg visste jo at draktene hadde betydninger i alle fall for stedet man kom fra, men at det var så mye informasjon i sølvet, det ante jeg ikke 😯

  • avatar dogglas says:

   hehe, det er nettopp det Effy, folk flest vet ikke at det er mer historikk en selve sømmen på bunaden.. Folk flest ser sølvet som pynt, er det ikke sydd fast på bunaden så tenker folk ikke særlig mye over det utover at det er med på å forskjønne bunaden :)

 5. avatar Vibeke says:

  Hei! Hva tenker du om å bruke en sølje som hører til en bunad på en selvlaget festdrakt?

  • avatar dogglas says:

    Hei Vibeke!
   Beklager sent svar, men det er ikke så ofte jeg er innom bloggen nå for tiden i disse bryllupsforbredelser.
   Når det kommer til festdrakter/ fantasi-“bunad” så står du fritt. Når jeg bruker anførselstegn på bunad så har jeg bunadsrådets kategorier i bakhodet. Kategoriene er fra 1-5, 1 vil si at det er en drakt altså ren fantasi, kanskje til dels gått utifra et broderi fra en gård et sted. 5 vil si at det er en bunad som har en tradisjon helt opp til 70-80 tallet, hvor altså eldre mennesker har kledd seg i tradisjonelle klær og søljer til hverdags(eksempel Tinn kommune her hvor jeg bor).
   For å gi et eksempel på drakter kan jeg nevne både Løken drakt og Lundeby drakt. Disse to er begge kategorisert som nr. 1, altså drakter og ikke bunader. Til tross for det kaller veldig mange dette for bunad. For mitt bunads elskende hjerte, gjør det ærlig talt litt vondt, for begge er laget ut av enten et lite broderi som fantes på en gård eller rett ut av noens fantasi. Jeg må ærlig talt bite meg i tungen for å ikke fornærme folk som har kjøpt seg Lundeby eller løken drakt, ved å forklare de at de ikke har en bunad men en drakt.
   Når du sier selvlaget festdrakt, tenker du på det som på folkemæle kalles fantasi bunad?( som teknisk sett burde bli kalt fantasi drakt)..
   Teknisk sett står du fritt til å velge med en fantasi drakt. Av den enkle grunn at det er nettopp din fantasi som den skal gjenspeile. Det er få Brosjer som du kan bruke, så søljer er i grunnen alternativet du har. Jeg ville anbefale å velge det som står ditt hjerte nært, enten søljer som kommer ifra der hvor dine foreldre kommer ifra eller der hvor du bor, pr. i dag. :)

Comments are closed.