Hagens forandring.. Velkommen skal du være til å ta en titt i min hage:)

Når en kjøper hus, så følger det gjerne med en tomt eller en hage. I vårt tilfelle fulgte det med ugress, i noe som liksom skulle være en hage.
Her har jeg tilbrakt mang en time siden snøen smeltet. For det nytter tross alt ikke å innbille seg at det er gjort på en-to-tre.
Vi starta vel i grunnen i april med å ta og rake sammen løv og dødt gress(strå i grunn) som hadde samlet seg i løpet av 2-3 år, for huset hadde stått tomt i 2 år, først da kunne vi se hva vi hadde å jobbe med. Og FOR en jobb vi innså at vi hadde foran oss, enda godt at en ikke er arbeidssky.  For jeg bestemte meg allerede når vi kjøpte huset at jeg ville ha drivhus. For jeg er vokst opp med det. Mine tidligste barndomsminner handler om at jeg var med storesøsteren inn i drivhuset og var på agurk og tomat slang.. Det er gode minner, og når jeg ble eldre så hadde min ste farfar drivhus, kjøkkenhage, frukttrær osv. Så jeg er vant med å ha slikt rundt meg og dyrke selv og passe på.

Det første vi gjorde var å ta skråningen for oss, der var det en lupinskog! F¤#%&%¤#, Lupiner! Er det en “blomst” jeg virkelig ikke kan fordra så er det nettopp Lupin. De blir du ikke kvitt med mindre du graver opp rota, for de sprer seg ikke bare via frø, men også røtter.. Så hele skråninga var bare lupin, bringebærbusker og strå..  Det endte opp med at vi gravde  opp hele skråningen, og en stor del av den gravde vi vekk. For vi måtte ha en flat solrik plass til drivhuset. Og det fikk vi til, men før drivhuset kom på plass måtte vi bygge en støtte-mur. og det ble det, jeg har dessverre ingen bilder av oss bygge støttemuren siden det var jeg som bygde den selv, og det er alltid jeg som tar bilder…

Her har dere hagen før vi satte i gang med arbeidet, som dere ser så har vi skogen som nærmeste nabo. Og det er der hagen skråner nedover, støtte muren dere ser på bildet er det tidligere eiere som har fått på plass. Rododendron buskene der fikk hagen til å se så mye mindre ut, og ikke trivdes de noe særlig der de stod.

Vi gravde omtrent 2 meter inn i skråningen og på det dypeste var det da ca 60 cm dypt, det var der støttemuren kom inn, for å støtte opp resten av skråningen, og det funker som bare rakkeren :)
Buskene som dere såvidt ser over støttemuren på bildet til venstre ble også fjernet og plassert et annet sted i hagen. Mens rododendron buskene ble flyttet opp mot skråningen slik at de også fikk sol. Lupinen brukte vi nærmere 3-4 timer hver dag etter jobb i 3 uker for å få bukt med, alt måtte jo spas opp og jorda måtte snus,vris og vendes slik at vi fikk vekk røttene. Blodslit kalles det.

Bildene over her viser hagen mens den forsatt var under arbeid. Her har jeg(ja, jeg; sambo sto stort sett og så på) fått opp drivhuset, men plantene som jeg hadde for-sådd 1.5 måneder tidligere var bare 20 cm høye så de synes ikke på bildet.  På det nederste bildet oppe i høyre hjørne ser dere at jeg ikke har anlagt blomsterbedet enda og jeg ikke fått bygd ferdig støttemuren, så der er det fortsatt ugrass. Nederst i høyre hjørne ser dere masse skvallerkål, som igjen blomstret så “pent” opp av en haug med grus(hvorfor det sto en haug med grus der vet jeg ikke).

Her ser vi resultatene for alvor. Det blomstrer flere steder:)
I drivhuset, i blomsterbedet, rododendronene er flyttet opp i skogkanten og trives der(alle 5 blomstret i juni, noe som i følge naboene ikke hadde skjedd siden de ble plantet), foran drivhuset har jeg plantet noen rosebusker som sørger for at vårsola ikke brenner de små skjøre plantene som står i drivhuset. Georginene mine har fått et eget bed, siden georgine-røtter må tas opp på høsten, mens det andre blomsterbedet er lukket med duk og bark.
På et eller annet vis må jeg jo uansett opp i blomsterbedet for å plukke døde blomster, så jeg laget meg en gangsti opp til blomsterbedet, siden jeg ikke ante hva jeg skulle plassere bak drivhuset, å fortsette blomsterbedet der var uaktuelt siden drivhuset ville ha skygget for uansett, så vi hadde ikke sett det med mindre vi står i øvre del av hagen og der er vi bare hvis vi skal inn i drivhuset eller vanner rododendronene. Så jeg fant noen skiferheller som stod helt bakerst i hagen, de gravde jeg ned og sådde gress rundt de, og gresset spirer og gror :) Bildet i midten viser store deler av hagen, nederst i høyre hjørne på det bilder ser dere at jeg har blitt kvitt ugresset og haugen med grus, så der har jeg også sådd gress, jeg har bygd en vegg som sperrer for innsyn til komposthaugen.

Her er den bilder av både blomsterbedet og innholdet:) Øverste bilde er georginer og bildet til høyre er floks, jeg synes den blomsten er så artig, minner meg om polkagris!
Bildet på venstre side er selve blomsterbedet(hele synes ikke). Men i blomsterbedet finner du kongekrone(liljer), sommerfugl busk, floks, ridderspore og en plante jeg egentlig ikke er helt sikker på hva er for noe skaugums “etellerannet” som jeg fikk av kimzona da den ikke ville trives hos henne.  Men her blomstrer det enda og alt har ikke blomstret ut enda, så vi får se hvor lenge det blomstrer…

Så var det drivhuset, åååhhh.. Mitt HERLIGE drivhus! Her dyrker jeg agurk, tomat og paprika samt basilikum og salat. Paprikaen må jeg ta inn etterhvert da de ikke har blomstret enda, men normal høste-tid for de er oktober, så det er ikke uvanlig. Det er første gang jeg selv dyrker paprika så her er det prøve og feile metoden som er i gang 😉 Siste opptelling av tomatene som jeg tok(for snart 2 uker siden) så var det over 100 tomater, neste år tenker jeg at jeg skal kutte ned på antall tomatplanter. Jeg ga bort 8 tomatplanter og 8 paprikaplanter her om dagen så jeg har ikke like mange, men det er fortsatt for mye for 2 personer. Jeg tror jeg må lære meg å lage tomatsaus fra  bunnen av og alle mulige matretter som bruker tomat, for ellers blir det veldig mye tomat-salat på oss(frokost,lunsj og middag) alternativt kan jeg jo alltids melde meg som tomat leverandør på nærbutikken 😆

Hagens forvandling er stor, det er sikkert og visst. Det har vært et blodslit med både svette og tårer(for tro ikke at vi har kommet unna uten en eneste skade).
Men det ble bra, det er nok ikke alt som er ferdig, men det var det vi fikk tid til i år.. For i tillegg til å transformere hagen fra forfallen og full av ugress til frodig og full av blomstrende planter, så har vi malt huset utvendig. Vi har absolutt ikke hatt rolige dager i sommer… Men det var absolutt verdt alt slitet 😀

2
 
 
 
 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Hagens forandring.. Velkommen skal du være til å ta en titt i min hage:)

 1. avatar Krokoline says:

  Å himmel! Skal si dere har fått sving på hagen!

  Jeg har også lyst på et drivhus. Mannen min vet om det, og nevner det med jevne mellomrom. Men med så mange prosjekter som vi har hatt i år, så har det ikke vært gjennomførbart så langt i alle fall.

  Vet du hva? I den store blomsterbedskråningen min sådde jeg lupiner det året jeg laget bedet. Det er 15 år siden, så da var ikke lupiner like uglesett som de er i dag. Nå har jeg vel bare en eller to igjen. De har ikke sådd seg videre, og jeg har aldri gått aktivt inn for å bli kvitt dem. De har liksom bare forsvunnet. Men nå må det også nevnes at skråningen er så pass bratt at jeg klarer å tråkke på en del planter og ødelegge dem. Forsøkte å ha skiferheller i bedet til å tråkke de første årene, men jeg skled bare av dem. Bratt, skjønner du!

  Du har i alle fall fått mye ut av den lille hagen din på kort tid! All honnør til deg og sambo! :-)

  • avatar dogglas says:

   Ja, det er morro med drivhus:) Jeg telte nettopp over tomatene… Jeg ga opp å telle da jeg hadde kommet til 180 og noe.. men det var 12 agurker nå :)

   Lupiner er mitt verste mareritt da de vokser over alt på Island, de tar næringen ifra andre vekster og sprer seg som ild i tørt gress.. Hvordan de har ikke formert seg hos deg er for meg et mysterium, for skråningen her var full av de oppdaget vi ganske fort..

   Vi har fått gjort ganske mye, men jeg er ikke ferdig 😉 Neste år tenkte jeg å bygge kasser, evnt. kjøpe noen kasser med glasslokk og dyrke salat og gulrøtter og slikt der. 😀 jeg har gulrot-frø men fant ingen plass til dem i år…
   Førsteprioriteten nå fremover er å skifte ut en del av gjerdet ved innkjørselen og skaffe en port samt gjerde øverst mot skogen slik at Afrodite kan være løs i hagen.. om det blir gjort i høst eller neste vår er noe usikkert, men det har førsteprioritet.. :)
   Takke-takk det har i grunnen vært morro, for jeg vet med meg selv at hadde vi ikke jobbet slik så hadde det ikke sett så bra ut 😀

 2. naturglede naturglede says:

  Så flott dette blir. Du kan være stolt. For mye tomater? Ikke noe problem. Frys med med, hele. Når du trenger litt til en tomatsaus i vinter dypper du dem i varmt vann, flår dem og så har er de klare for gryta. Lykke til med fortsettelsen. :)

  • avatar dogglas says:

   Det har blitt ordentlig bra, men det blir bedre(forhåpentligvis)..
   Jepp, jeg ga opp å telle når jeg kom til 180 tomater i stad.. Aldri fryst ned tomater så jeg får teste ut det 😉 Takk for tipset 😀

 3. ertaberta2 ertaberta2 says:

  Dere har vært flinke med planlegging av hage så fint det ble, også eget drivhus da kan du jo dyrke jordbær eller druer til jul også.. 😀
  Jeg holdt på å kjøpe meg ett drivhus da jeg hadde en egen hage, men nå har jeg ikke egen hage lenger, nå leier jeg bare..
  Lykke til videre med hageprosjektet. :)

  • avatar dogglas says:

   Takk for det:) Noe planlegging ble det, men mye ble til mens vi jobbet, eller rettere sagt vi visste at vi ville ha et drivhus der hvor det står, men omgivelsene rundt måtte vi jobbe med for å få det til uten at resten av skråningen raste ut.. Og dermed ble støttemuren satt opp på baksiden og på venstre side av drivhuset, opprinnelig skulle det være en kjøkkenhage med poteter, gulrøtter, blomkål og annet snæks der hvor blomsterbedet er men så kom jeg til å tenke på det faktum at jeg har jo farfars georginer(jeg var den eneste som turte å overta de når han døde, de var farfars stolthet), og de måtte jo ha en plass, og da ville ikke grønnsakene få sol siden vi måtte bygge på den opprinnelige støttemuren for slik at georginene fikk den dype jorden de trenger.
   Om jeg skulle dyrke druer og jordbær til jul så måtte jeg nok ha lagt inn varmekabler og slikt i drivhuset, men det har jeg ikke, drivhuset er på hele 3,4 kvadrat, så en druestokk hadde faktisk ikke fått plass inni der… 😉
   Farfar fikk en druestokk til 70 års dagen sin, og den ble 2 meter høy og nesten 3.5 meter bred.. Så en slik en har jeg ikke plass til.. Dessuten mister vi solen u begynnelsen av oktober… så drivhuset er kjøpt inn med tanke på å dyrke grønnsaker om sommeren :)
   Takk for det, for meg er en hage som et hus, en blir aldri ferdig med alt arbeidet.. Og jeg trives med hagearbeid(selv lukingen) ellers hadde jeg vel aldri anlagt en slik hage som jeg har gjort 😉

   1

Comments are closed.